Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με συμμετοχή τού κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου γιορτάστηκε φέτος η 98η επέτειος των Ελευθερίων της πόλεως Ξάνθης. Στις 18:30 το εσπέρας της 3ης Οκτωβρίου έγινε, στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Ξάνθης η υποδοχή της περιπύστου Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Αρχαγγελιωτίσσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα. Την Ιερά Εικόνα συνόδευε ο Καθηγούμενος της ομωνύμου Ιεράς Μονής και Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Άνθιμος Κωσταράκης.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, της Αυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, ο οποίος, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριπόλεως του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοφύλακτο, συμμετείχε, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας στην εφετινή πανήγυρη. Μετά το πέρας της Δεήσεως η Ιερά Εικών μεταφέρθηκε λιτανευτικώς με τη συμμετοχή του Κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρκτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε προσηκόντως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο αγαθό της Ελευθερίας και μεταξύ άλλων ετόνισε προσφυώς ότι ο λαός μας ενώ παλαιότερα «ζούσε με ιδάνικά, σήμερα κατέληξε να ζεί με δανεικά». Μετά το πέρας του Εσπερινού πλήθος λαού προσεκύνησε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης, και έλαβε την Θεομητορική ευλογία.

Την 4η Οκτωβρίου, κύρια ημέρα των Ελευθερίων, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, όπου πριν 98 χρόνια σαν σήμερα είχε ψαλλεί η Δοξολογία για την Απελευθέρωση της πόλεως Ξάνθης. Στον Όρθρο και στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ.κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναπτύξας το Παύλειο χωρίο: «Υμείς επ΄ ελευθερία εκλήθητε, αδελφοί». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλη η Δοξολογία επί τη Απελευερώσει της πόλεως Ξάνθης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, παρουσία του Περιφερειάρχου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρ. Μέτιου, του Στρατηγού Διοικητού του Δ΄Σ.Σ. Αντιστράτηγου Γ. Καμπά και των Επιτελών του, του Βουλευτού Ξάνθης κ. Γρ. Στογιαννίδη, των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Κ. Ζαγναφέρη, του Δημάρχου κ. Χ. Δημαρχόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Δρεμσίζη, του Αστυνομικού Δ/ντη Ξάνθης κ.Ι. Καραμανλή, Εκπροσώπων της Αρμενικής Κοινότητας, του Σοφολογιωτάτου Μουφτή Ξάνθης κ. Εμίν Σινίκογλου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τοπικών φορέων και συλλόγων. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Λεωνίδας Βλασακούδης εξεφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.Παντελεήμων ευχαρίστησε καθηκόντως τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Τόπου, τους μαθητάς που εκπροσώπησαν τα εκπαιδευτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φέροντες τις σημαίες, τον χορό των ιεροψαλτών και τον χοράρχη κ. Ιωάννη Κατσούλη, καθώς και τον λαό που συμμετείχε πάνδημα στις φετινές εκδηλώσεις των Ελευθερίων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαρ. Δημαρχόπουλος παρέθεσε Δεξιώση στο Δημοτικό Μέγαρο Ξάνθης. Την 12η μεσημβρινή τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στο Ηρώο της πόλεως. Ακολούθησε η Κατάθεση Στεφάνων και η επετειακή παρέλαση, την οποία παρηκολούθησαν οι πολιτικε΄ς και στρατιωτικές αρχές καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ