Σε 22 μέρες από σήμερα μετράμε την 21η επέτειο από την εκλογή του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος και ταυτοχρόνα την 20ετή ίδρυση της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως »Η υψηλόχαρη του Νέστου».

Η εκδήλωση προς τιμήν του ποιμενάρχου μας έλαβε χώρα στο κατάμεστο από παιδιά και μεγάλους πνευματικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι αρχηγοί της κατασκήνωσης προβάλλοντας την ζωή του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Ξάνθης.

Με ένα ολιγόλεπτο βίντεο έδειξαν στον κόσμο που είχε παρεβρεθεί παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες την ζωή του Ποιμενάρχου τους , στιγμές από την χειροτονία του και την ενθρόνιση του καθώς και φωτογραφίες από τις κατασκηνωτικές περιόδους αλλά και της καθημερινής ζωής.

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος ο επί σειρά 18 χρόνων Πρωτοσύγκελλος και 16 χρόνων αρχηγός της κατασκήνωσης, νυν Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος με τον λόγο του συγκίνησε τους παρεβρισκομένους μιλώντας για την πολυετή μαθητεία δίπλα στον γέροντα του, Μητροπολίτη Ξάνθης.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα νεανικά του χρόνια στην πόλη της Καβάλας, όπου διακονούσε τον τότε πατέρα Παντελεήμονα Καλαφάτη αλλά και μετέπειτα ως Πρωτοσύγκελλος συνέχισε την διακονία του δίπλα στον Άγιο Ξάνθης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Μούκανος, καθώς και ο ίδιος υπηρέτησε τα 2 πρώτα χρόνια στην κατασκήνωση και έκανε αναφορά στην εθελοντική βοήθεια των κυριών αλλά και για την προσφορά της κατασκήνωσης στα παιδιά.

Λίγο πριν τον επίλογο τον λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Κωσταράκης, από τα πρώτα στελέχη της κατασκήνωσης μαζί με τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη  Πολύκαρπο Δημητριάδη, ο οποίος μίλησε για τα τότε προβλήματα της κατασκήνωσης που σήμερα πλέον δεν υπάρχουν.

Πριν πάρει τον λόγο ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας για τις ευχαριστίες, τα παιδιά της κατασκήνωσης παρουσίασαν θεατρικά, τα οποία στο τέλος έκλεισαν με ένα τραγούδι φτιαγμένο για τα 20 χρόνια της ιδρύσεως της κατασκήνωση,ς αφιερωμένο στον κτήτορα της Υψηλόχαρης του Νέστου.

Η εκδήλωση έλαβε τέλος με τον Ποιμενάρχη μας να ανεβαίνει στο βήμα και να γίνεται δέκτης θερμών χειροκροτημάτων από τα παιδιά της κατασκήνωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αισθάνομαι ευλογημένος που έχω καλούς συνεργάτες, είχαμε και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω πως και μετά από εμένα το έργο θα συνεχιστεί γιατί έχουμε τοποθετήσει γερά θεμέλια όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πρώτη στιγμή της ενθρονισης του όταν είδε κατάμεστη την πλατεία από κόσμο να τον υποδέχεται αισθάνθηκε το βάρος της διακονίας του.

Και έκλεισε τον λόγο του με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου πως ακόμα κι αν όλα τα διατεταγμένα πράξει κανείς είναι δούλος άχρειος.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ