Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε η Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου Επισκόπου Ιλλυρικού  του Θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Ξάνθης.  Κατά την εφετινή πανήγυρη, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, μετείχαν των Ιερών Ακολουθιών οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ.κ. Παντελεήμων καί Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κ.κ. Στεφάνος.

Την παραμονή της Εορτής Τετάρτη 14η Δεκεμβρίου 2017 , στις 18:00 το απόγευμα ,  ενθρονίστηκε η Εικόνα της Παναγίας «Ελευθερώτριας». Στη συνέχεια  τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου καθώς και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παντελεήμονος. Με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών και Διακόνων και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής Πέμπτη 15η Δεκεμβρίου 2017 , εψάλλει ο Όρθρος της Εορτής και τελέσθηκε   Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ.κ. Παντελεήμονος ,  συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων  αρχικά μίλησε για το αγαθό της Ελευθερίας, τονίζοντας πως η εν Χριστώ ελευθερία φεγγοβολά κάθε ημέρα στην ζωή του καθενός μας αρκεί να έχουμε ασκηθεί στην ταπείνωση για να μπορέσουμε να το δούμε. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και την ζωή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, σημειώνοντας το πόσο ζωντανός είναι ο Άγιος. Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον γέροντα του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα για την εδώ παρουσία του.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ