Μία μεγάλη ευλογία απήλαυσε ο φιλάγιος λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, αφού το γιά ένα τετραήμερο, από τό Σάββατο 21 έως και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοφάνους Επισκόπου Περιθεωρίου, την οποία μετέφερε στην πόλη μας με την κανονική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ.Χρυσοστόμου ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ, συνοδευόμενος από τον Μοναχό της Ιεράς Μονής π. Γαλακτίωνα.

Το εσπέρας της 21ης Οκτωβρίου στα πρόπυλα του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη και τον οικείο Εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Κυριαζόπουλο, παρουσία πλήθους λαού, υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ και την εναπέθεσε σε ειδικά ευτρεπισμένο κιβώριο. Ακολούθησε η ακολουθία του Εσπερινού, ενώ την επομένη ημέρα Κυριακή 22 Οκτωβρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου, Το βράδυ της Κυριακής τελέστηκε Αγρυπνία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Κωσταράκη, Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης ενώ καθ΄ όλο το διάστημα του προσκυνήματος ετελείτο πρωινή Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα η Παράκλησις του Αγίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Παρακλητικού Κανόνος τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Μούκανος, ομιλήσας επικαίρως. Το εσπέρας της Τρίτης 24ης Οκτωβρίου τελέστηκε από τον εφημέριο του Ι.Ν. Πρωτοπρεσύβερο π. Πέτρο Κυριαζόπουλο  το μυστήριο του Ευχελαίου, παρουσία πλήθους προσκυνητών τόσο από την Ξάνθη όσο και από γειτονικές πόλεις. Την μεσημβρία της 25ης Οκτωβρίου ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ και η  συνοδεία του ανεχώρησαν με την χαριτόβρυτο Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος διά την Μονή της μετανοίας τους, προπεμπόμενοι από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως  Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτη  Σωφρόνιο Γκουτζίνη, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ.κ. Παντελεήμονος και του χριστεπωνύμου πληρώματος της κατά Ξάνθην και Περιθεώριον Εκκλησίας, δια την ευλογίαν της παρουσίας του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος στον ακριτικό μας τόπο.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ