Που θεν να δη να λυπηθή να κλάψη να θρηνήση,

της Κύπρου τους παραδαρμούς ας έλθει να γροικήση.

Ο Τούρκος , σαν εκάθετον στην Πόλιν στο σκαμνίν του,

της Κύπρου ενθυμήθηκεν , κι είπεν πως είν δική του.   (Θρήνος της Κύπρου στ14)

Τό Σάββατο 3η  Σεπτεμβρίου 2016 καί ὥρα 19:00, στόν χῶρο τῆς Δημοτικῆς Πινακοθήκης, πραγματοποιήθηκαν, στά πλαίσια τῶν Γιορτῶν Παλιᾶς Πόλης 2016, τά Εγκαίνια τῆς Έκθεσης απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονα , μέ θέμα:

«Τά Θρησκευτικά Μνημεῖα στήν κατεχόμενη Κύπρο – ὄψεις καί πράξεις μιᾶς συνεχιζόμενης καταστροφῆς»,

τὴν ὁποία διοργανώνει ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Ξάνθης καὶ Περιθεωρίου σέ συνεργασία μέ τόν Σύλλογο Κυπρίων Νομοῦ Ξάνθης.

Η εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα  στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, το φωτογραφικό υλικό των συλημένων Εκκλησιών μας και οι αλλότριες χρήσεις τους, αλλά και το πολυπληθές κοινό που πλημμύρισε την Πινακοθήκη, για να τιμήσουν την Κύπρο μας και τους ηρωικούς νεκρούς , έκαναν την συγκίνηση του κόσμου ακόμα μεγαλύτερη.

Την εκδήλωση των Εγκαινίων της Έκθεσης που συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης και η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα κ. Αντώνης Μανδρίτης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος , Εκπρόσωπος του Στρατηγού του ΔΣ.Σ., Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, ο Πρόεδρος των Αποστράτων Αστυνομικών, ο Αντιπρόεδρος των Αποστράτων Αξιωματικών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, η πολιτευτής της Ν.Δ. Γεωργία Ανδρέου,  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ. Σοφιανός Ούτατζης και πληθώρα φίλων και μελών του συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης .

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ