Δεύτερος σταθμός της ιεραποστολικής επίσκεψης του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος, η Κανάνγκα του Κονγκό.

Ο Σεβασμιότατος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ.κ. Ιγνάτιο, υπεύθυνο του Ιεραποστολικού Κέντρου της Κανάνγκα, αφίχθη το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, με μέλη της εξωτερικής Ιεραποστολής της Ι.Μ. Ξάνθης, τον Πανοσιολογιότατο π. Ιωακείμ Μούκανο, τον κ. Θεόδωρο Ξαντινίδη και την κ. Αναστασία Βορίδου,  με την ιδιαίτερη αποστολή να επισκεφτεί, το Δημοτικό Σχολειό και Νηπιαγωγείο, «Φως Εθνών/Αγιος Παντελεήμων», στο χωριό Μικαλάϊ, 30 χιλ. από το κέντρο της Ιεραποστολής, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά και κτίστηκε με δαπάνες της Ι. Μ. Ξάνθης και θα συνεχίσει να λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη, ευεργετών και δωρητών της Ι. Μ. Ξάνθης.

Σήμερα Κυριακή ο κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τη θ. Λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο και τόνισε με τα θερμά λόγια του και την έκδηλη αγάπη του, ότι μέσα στον Ναό όλοι είμαστε εν Χριστώ αδελφοί, μετέχουμε της Θ. Κοινωνίας και γινόμαστε πολίτες του ουρανού. Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, με τις ευλογιές του οποίου βρίσκεται στο Κονγκό, τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ.κ. Ιγνάτιο, τον Μητροπολίτη Κινσάσας  κ.κ. Νικηφόρο, τους σεβαστούς  ιερείς και τον ευσεβή λαό. Διένειμε το Αντίδωρο σε όλο το εκκλησίασμα, που κατέκλυσε τον Ναό, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Άγιο Μητροπολίτη και να πάρει την ευλογία του. Ιδιαίτερα εντύπωση έκανε η παρουσία πολλών εκατοντάδων παιδιών στη θ. λειτουργία και η καθολική συμμετοχή του εκκλησιάσματος  στο ποτήριο της Ζωής.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των Ιεραποστόλων π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη και της πρώτης ιεραπόστολου στην Κανάνγκα αδελφής Όλγας Παπασαράντου, εκζητών τις πρεσβείες τους για την συνέχιση της Ιεραποστολής στην καρδιά της Αφρικής και για την προσωπική ζωή εκάστου χριστιανού. Πλήθη πιστών συνόδευαν τον Σεβασμιότατο ως την κατοικία του με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Αύριο το πρωί θα μεταβεί στο Μικαλάϊ για να επιθεωρήσει αυτοπροσώπως το σχολείο της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και να διανείμει σχολική ύλη και άλλα δώρα  στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.