΄Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με την ευλογία και την συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ. Παντελεήμονος , από την 23η έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2015 , η προσκυνηματική ιεραποδημία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με μια ομάδα σαράντα προσκυνητών και με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Βούλκο και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Κυριαζόπουλο ,  εις τα πανάγια χώματα τα οποία γεννήθηκε , έζησε, δίδαξε , θαυματούργησε και αναστήθηκε για την δική μας σωτηρία , ο Λυτρωτής μας Χριστός.

Έχοντας για Οδηγό , Αρχηγό  μας και συνοδοιπόρο , τον ακούραστο και άοκνο Πατέρα της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος ,τον  έμπειρο και τον πάντα φιλόξενο και αγαπητό σε όλους μας , Πανιερώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο , Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο του Πατριαρχείου, ξεκινήσαμε την Οδοιπορία μας.

Είχαμε την μεγάλη ευλογία να επισκεφτούμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου μας δέχθηκε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος ο Γ “, οπου δεχθήκαμε τις Πατριαρχικές του ευχές και ευλογίες τοσο για μας οσο και για τον  Κλήρο και Λαό της Μητροπόλεως μας.

Η οδοιπορία μας ξεκίνησε  απο τον  Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου είδαμε και προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο , την  Αποκαθήλωση, τον φρικτό Γολγοθά, το σημείο όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός. Συνεχίσαμε με την  Οδό του Μαρτυρίου , το Πραιτώριο, το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας. Επισκεφτήκαμε την Γεσθημανή, όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Παναγίας και τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του μνήστορος Ιωσήφ, τον Λόφο Σιών, το Υπερώον , το σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Τάφο του Δαυίδ.

Την Δεύτερη ημέρα της οδοιπορίας μας αναχωρήσαμε για το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου , όπου βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Προφήτης Ηλίας και ήταν ο τόπος προσευχής των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα και του Αββά Θεοδοσίου. Καθ” οδόν είδαμε το χωρίο των Ποιμένων και φτάσαμε στην Βηθλεέμ όπου επισκεφτήκαμε την Βασιλική της Γεννήσεως και το Θεοδέγμον  Σπήλαιο και τη Φάτνη όπου γεννήθηκε ο Κύριος. Επόμενη επίσκεψη μας ήταν το Μοναστήρι του Συμεών του Θεοδόχου ή Καταμόνας και η Ιερά Μονή του Τιμίου  Σταυρού , όπου βρίσκεται και το τρισύνθετο Ξύλο του Λώτ.

Την Τρίτη ημέρα του Προσκυνηματικού μας Οδοιπορικού αναχωρήσαμε για το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου  του Ιορδανίτη που αναφέρεται ως το αρχαιότερο Μοναστήρι της Παλαιστίνης. Επόμενος σταθμός ήταν ο Ιορδάνης Ποταμός το πραγματικό σημείο της Βαπτίσεως του Χριστού όπου τελέσαμε τον Αγιασμό προς αγιασμό όλων μας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι του Προφήτου Ελισαίου με την συκομορέα του Τελώνη Ζακχαίου , ανηφορίσαμε στο Σαραντάριο όρος , όπου ο Κύριος έζησε σαράντα ημέρες με νηστεία και προσευχή πρίν την έναρξη του κοσμοσωτήριου έργου Του. Πορευόμενοι προς τα Ιεροσόλυμα , επισκεφτήκαμε την πόλη της Βηθανίας και την Ιερά Μονή της Μάρθας και της Μαρίας και το απόγευμα παρακολουθήσαμε τον Μεγάλο Εσπερινό στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για την Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Την Τέταρτη ημέρα,  Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία εις τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ του Πατριάρχου των Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ” , πλειάδος Αρχιερέων και Κληρικών (11 Αρχιερέων ,  44Ιερέων και 12 Διακόνων) και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η εθιμοτυπική επίσκεψη εις το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Την Πέμπτη ημέρα , ξεκινήσαμε την οδοιπορία μας για την Άνω Γαλιλαία στο Όρος Θαβώρ, τον τόπο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και ανηφορίζοντας προς την κορυφή του όρους , φτάσαμε στο Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κατόπιν οδεύσαμε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Ανατολικά της Ναζαρέτ συναντήσαμε την Κανά της Γαλιλαίας , όπου ο Κύριος τέλεσε το πρώτο θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί . Μέσα στον Ιερό Ναό φυλάσσονται δύο από τις έξι λίθινες υδρίες του θαύματος. Στην συνέχεια φτάσαμε στην αρχαία πόλη της Καπερναούμ στην ακτή της Λίμνης της Τιβεριάδος , την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επιγείου δράσεώς Του και επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων η οποία είναι κτισμένη πάνω στα παλιά ερείπια.

Την Έκτη ημέρα , αναχωρήσαμε για την Λύδα όπου βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και η αλυσίδα του μαρτυρίου Του.

Και την έβδομη και τελευταία ημέρα , αφού ευχαριστήσαμε τον άψογο αρχηγό και ξεναγό μας,  τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο ,  για την  προσφορά των εμπειριών του όλες αυτές τις ημέρες , ευχόμενοι στον Άγιο Θεό όπως του χαρίζει υγιεία πολλή και μακροημέρευση για την συνέχιση του πολυσχιδούς έργου Του , πήραμε την οδό της επιστροφής , αποκομίζοντας πολλά πνευματικά εφόδια και ευλογίες, γευόμενοι την Χάρη του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και τις ευλογίες  της Α.Θ.Μ του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ. Θεοφίλου του Γ” αλλά και την Χάρη όλων των Παναγίων Προσκυνημάτων που επισκεφτήκαμε και με τις ευχαριστίες μας προς τον Άγιο Θεό που μας αξίωσε να πραγματοποιήσουμε και αυτή την Ιερά αποδημία μας επιστρέψαμε και πάλι στην Ξάνθη.

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ