Με την παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου , προσκεκλημένου του Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου , έλαβαν χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον 96ο εορτασμό των Ελευθερίων της Πόλεως Ξάνθης.

Το Σάββατο 3η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:30 έγινε εις την Κεντρική Πλατεία της Πόλεως η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Αρχαγγελιωτίσσης , με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ.κ Παύλου , Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος , του Ιερού Κλήρου και των Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχόντων του Νομού Ξάνθης. Ακολούθησε Δέηση και στην συνέχεια με πομπή η Ιερά Εικόνα κατευθύνθηκε εις τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας , όπου εψάλλει ο Εσπερινός της Εορτής , Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος , ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Την Κυριώνυμο ημέρα του Εορτασμού των Ελευθερίων Κυριακή 4η Οκτωβρίου 2015 , εψάλλει απο τις 7:00 – 10: 15 , ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης , προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ Παύλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος.

Στις 10:30 εψάλλει η Δοξολογία για την Εορτή των Ελευθερίων της πόλεως στην οποία παρέστη η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ενώ τον Πανηγυρικό Λόγο της Ημέρας εκφώνησε η κ. Βάγια Παπαδοπούλου.

Στις 11:00 στο Δημαρχείο της Πόλεως , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης  Ξάνθης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και του επιδόθηκε η Ύψιστη Τιμητική Διάκριση της Πόλης, το Χρυσό Κλειδί της Ξάνθης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος επέδωσε επίσης στον  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως ενθύμιο της εδώ επίσκεψής του και της ανακήρυξης του ως επίτιμου Δημότη Ξάνθης , την «Κορόνα της Θράκης», το διαχρονικό σύμβολο της  Θράκης μας,  τη ζώνη που φορούν οι υπερήφανες Θρακιώτισσες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, διατηρώντας ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.

Αμέσως μετά εψάλλει η επιμνημόσυνη δέησις εις το Ηρώον της Πόλεως όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπυλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Ξάνθης και παρακολούθησε την παρέλαση, ενώ λίγα λεπτά πριν την έναρξη της παρέλασης χαιρέτησε τους πολίτες που θερμά του έσφιγγαν το χέρι και του έδιναν εγκάρδια ευχές.
Ο εορτάσμος της Επετείου  των Ελευθερίων της Πόλεως ολοκληρώθηκε με την  επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας  με επίσημο γεύμα στη Σταυρούπολη, όπου επισκέφθηκε  το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, την οικία «Κουρτέρη»,  με την οποία έχει συγγενικούς δεσμούς,  από την πλευρά της συζύγου του, ενώ ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος,  του προσέφερε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ