Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Θράκης από γένος μεγάλο. Γαμπρός του βασιλιά Θεοδώρου Λασκάρεως, παντρεύτηκε τη θυγατέρα του Ειρήνη και τον διαδέχτηκε στον θρόνο της Νικαίας (1222 – 1255 μ.Χ.). Ο Ιωάννης ήταν ευσεβής και φιλελεήμων βασιλιάς, και ο λαός τον αγαπούσε πολύ για τους χριστιανικούς του τρόπους, την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη, την χρηστότητα του ήθους και την προσήλωση του στα θεία. Αφού βασίλευσε με χριστοήθεια, απεβίωσε ειρηνικά στις 30 Οκτωβρίου 1255 μ.Χ. Τον έθαψαν με μεγάλες τιμές στην Ιερά Μονή του Σωτήρος Χριστού, που ο ίδιος είχε κτίσει, την επιλεγόμενη των Σωσάνδρων.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Μνήμης του Προστάτη του, Αγίου Ιωάννου Βατάτζη του Ελεήμονος ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης την Τρίτη 3η Νοεμβρίου 2015 πραγματοποίησε τις κάτωθι εκδηλώσεις:
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του  Θεού Σοφίας  στις 6:00 το απόγευμα  εψάλλει  Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας προς Τιμήν του Αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Στις 7:30 στο  Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης έγινε η Παρουσίαση του Βίου του Αγίου ,  χορών και τραγουδιών από την περιοχή καταγωγής του Αγίου από  το παιδικό  χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου , Τραγουδιών  από τις περιοχές δράσης του Βασιλέα Ιωάννου  Βατάτζη από την χορωδία του Συλλόγου.

Μετά το πέρας της Εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα από το γυναικείο τμήμα του Συλλόγου

Τις εκδηλώσεις  τίμησαν με την παρουσία τους οι θρησκευτικές, στρατιωτικές, πολιτικές αρχές του τόπου μας, πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ