Παρουσία της Υφυπουργού  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κας.  Μαρίας Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά , των Αρχόντων της Ξάνθης και πλήθους  κόσμου ,   πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23η Οκτωβρίου 2016 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα ,τα εγκαίνια  του Μουσείου από το Κέντρο Μελετών  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο Νεοχώρι της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ήταν ο άνθρωπος της δράσης και της πράξης. Είχε την ικανότητα να υπερβαίνει τα πάντα, να θέτει νέες προκλήσεις, να αναμετριέται με ότι ισχυρότερο μπορούσε να φαντασθεί ο καθείς μας.  Από αυτήν την αυλή, που ήταν ο χώρος των νεανικών του χρόνων, έβλεπε καθημερινά τους  ξεριζωμένους πρόσφυγες του Πόντου, της Θράκης, της Ιωνίας,  που ρίχτηκαν με πάθος και αποφασισμένων να δημιουργήσουν μια νέα ζωή .   να πηγαίνουν με τα γαϊδουράκια και το αχνό φως της λάμπας στα χωράφια για το «σπάσιμο» του καπνού. Το Μουσείο αυτό ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα μικρό φάρο. Έναν φάρο μέσω του οποίου ζωντανεύει η περιοχή,  φωτίζεται,  χαίρονται οι γέροντες, καμαρώνουν οι νεώτεροι που ο τόπος τους  ανέδειξε μια τέτοια προσωπικότητα. Κάθε επισκέπτης αυτής της ευλογημένης περιοχής μπορεί να αποδράσει για λίγο από την καθημερινότητα , από την Ελλάδα μιας ιδιάζουσας παρακμής,  και να βρεθεί σ” ένα χώρο όπου οι άνθρωποι νοιάζονται για τον τόπο και το μέλλον του. τόνισε στον λόγο Του , ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Το Μουσείο Μπαλτατζή μπορούν να επισκεφθούν επισκέπτες, φορείς, σχολεία ύστερα από προ συνεννόηση με το ΔΣ του Κέντρου Μελετών αλλά και φορέων της περιοχής ώστε εξουσιοδοτημένα άτομα να  τους ξεναγούν στους χώρους ναι να τους ενημερώνουν για το έργο και την Ιστορία του κορυφαίου Αγροτικού Ηγέτη.