Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2014 το Δίκτυο Λόγου και Πράξης οργάνωσε με μεγάλη του  χαρά και τιμή στο Θεατράκι που βρίσκεται στο Μονοπάτι της Ζωής το Σάββατο 6η Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μμ  εκδήλωση κατά την οποία μίλησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  με θέμα :

         «Ο Μοναχισμός Παράγοντας Πολιτισμού».

  Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση.

Οι ασκητές όσιοι Μέγας Αντώνιος, Παχώμιος και Σάββας κυριολεκτικά ‘’επόλισαν’’ τις ερήμους της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου, δημιουργώντας μοναστικές πολιτείες αποτελούμενες από χιλιάδες μοναχούς.
Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός συνέβαλε στον καθορισμό της οκτωηχίας της Ψαλτικής Τέχνης και με το θεολογικό του έργο επηρέασε όλη την δυτική θεολογική σκέψη.
Ο άγιος Θεόδωρος δημιούργησε στην Μονή Στουδίου της Κων/πολης ένα μοναδικό κωδικογραφικό εργαστήριο από το οποίο αντιγράφηκαν και διασώθηκαν πέρα από πατερικά έργα και πολλά συγγράμματα αρχαίων ελλήνων ιστορικών και φιλοσόφων.
Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος θεωρούνται φωτιστές των Σλάβων, καθώς τους μετέδωσαν -εκτός από την ορθόδοξη πίστη- το λεγόμενο κυριλλικό αλφάβητο.

  Βυζαντινός χορός  πλαισιώσε την όλη εκδήλωση. Από το Σύλλογο Ιεροψαλτών ‘Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’ στο χορό πήραν μέρος οι Χ. Διαφωνίδης, Ιω. Νταβράζος, Άγγ. Κατάκης και Κ. Μπερετζίκης.

ΨΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
1. Απολυτίκιον Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου, ήχος δ΄ χρωματικός
2. Ιδιόμελον στιχηρόν εσπερινού Οσίου Σάββα του ηγιασμένου, ήχος πλ. β΄
3. Απολυτίκιον Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ήχος πλ. δ΄ τρίφωνος
4. Αναβαθμοί του όρθρου, ποίημα Θεοδώρου του Στουδίτου, ήχος β΄
5. Απολυτίκιον Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ήχος πλ. α