Σε κλίμα κατάνυξης και με την παρουσία πλήθους πιστών , το Σάββατο 13η Φεβρουαρίου 2016 , στις 6:00 το απόγευμα , η πόλη της Ξάνθης υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου ,  την  θαυματουργό και μυροβλίζουσσα  Εικόνα  της Παναγίας της Μαλεβής, εκ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβής Αρκαδίας.

Την Ιερά εικόνα μετέφερε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ  Αλέξανδρος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας  Αρχιμανδρίτη  Θεόκλητο Ντούλια καθώς και από την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παρθενία Μοναχή ,  ενώ την υποδέχθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων .

Στη συνέχεια  εψάλλει Δοξολογία και ο Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο  «Ευχαριστούμε για την μεγάλη ευλογία που έλαβε η Μητρόπολή μας, ανταποκριθήκατε κατευθείαν στο δικό μας κάλεσμα , δεν υπολογίσατε χιλιομετρικές αποστάσεις και διανύσατε πάνω από χίλια  χιλιόμετρα για να Σας έχουμε σήμερα κοντά μας» , καθώς και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για την  παρουσία Του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας πριν την απόλυση της Δοξολογίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και έκανε αναφορά στο όνομα της Ιεράς Εικόνας καθώς και στο Μοναστήρι στο οποίο βρίσκεται σήμερα καθώς η εικόνα βρισκόταν στο πρώτο Μοναστήρι ψηλά στους Κανάλους. Απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στο ιστορικό της Παναγίας Μαλεβής, στα θαύματά της, καθώς και στη χάρη και προστασία της στον Αρκαδικό λαό.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού εψάλλλει η Παράκληση της Παναγίας και στις 9:00 το βράδυ τελέστηκε Αγρυπνία. Το πρωί της Κυριακής 14ης Φεβρουαρίου 2016 εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος , κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους πιστών που προσήλθαν να επικαλεστούν την Χάρη της Παναγίας.

Την Δευτέρα 15η Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ Θεοκλήτου και στην συνέχεια η Χαριτόβρυτος Εικόνα αναχώρησε για την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ