Με Εκκλησιαστική Λαμπρότητα και Πνευματική Ανάταση εορτάσθηκε στην Ξάνθη η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων. Επίκεντρο του λειτουργικού εορτασμού της περιφήμου εορτής στην τοπική μας Εκκλησία απετέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Τιμίου Προδρόμου, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Παντελεήμων. Ευθύς μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον κατάμεστο απο τον πιστό λαό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε απο τον Σεβασμιώτατο ο Μέγας Αγιασμός.

Το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στον Νομό Ξάνθης αψήφισαν δεκάδες τολμηροί κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά στον ποταμό Κόσυνθο, το Λιμάνι των Αβδήρων καθώς και το Λιμάνι στο Πόρτο Λάγος για να πιάσουν τον Σταυρό, κατά τη διάρκεια των τελετών καθαγιασμού των υδάτων. Οι εκδηλώσεις του Αγιασμού των υδάτων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στη γέφυρα του Ποταμού Κόσυνθου στην Ξάνθη, τελετή που λαμβάνει χώρα επί σειρά ετών και την οποία κάθε χρόνο παρακολουθεί πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων μετά το καθιερωμένο τελετουργικό “εριξε στα παγωμένα νερά του ποταμού τον Τίμιο Σταυρό και επτά κολυμβητές βούτηξαν για να τον ανασύρουν. Τυχερός στάθηκε ο Dimov, από τη Βουλγαρία, που βρέθηκε στην περιοχή και επέλεξε να βουτήξει για το καλό, όπως δήλωσε αργότερα, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ Παντελεήμων τον επιβράβευσε προσφέροντάς του έναν χρυσό Σταυρό. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων κάλεσε όλους όσους βούτηξαν στα νερά να προσέλθουν στην  Μητρόπολη ώστε να τους προσφέρει Σταυρουδάκια  από τα Ιεροσόλυμα.

Στο μήνυμα της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ξάνθης κ. κ Παντελεήμων ,  επισήμανε πως “ αξιωθήκαμε για άλλη μια φορά να ζούμε αυτή τη λαμπρή ημέρα των Θεοφανείων που εδώ τουλάχιστον στην περιοχή μας και από άποψη καιρικών συνθηκών είναι όντως λαμπρή. Μια ημέρα που αγιάζονται τα ύδατα αλλά και ολόκληρη η φύση. Η σημερινή γιορτή λέγεται και γιορτή των Φώτων και έχουμε ανάγκη από αυτό το φως, το φως του Χριστού, να φωλιάσει στις καρδιές μας, να μπει στα σπίτια μας, στην κοινωνία μας, σε ολόκληρο τον κόσμο, για να ειρηνεύσει ο κόσμος γιατί η έλευση του Χριστού σκοπό έχει να ενώσει τους ανθρώπους και να καταλαγιάσει τα μίση και τις κακίες. Στα παιδιά μας που αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό να τα ευχηθούμε ο Χριστός να σκεπάζει και να ευλογεί τη ζωή τους, όπως και να ευλογεί και τη ζωή όλων των πολιτών ”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΥΝΘΟ ΠΟΤΑΜΟ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ.