Το εσπέρας της Δευτέρας 10 Ιουλίου 2016, τελέστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, 1,5 περίπου χρόνο μετά την επίσημη αγιοκατάταξη του στις Δέλτους της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μέγας πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο που φέρει το όνομα του, το οποίο βρίσκεται στην κατακόμβη του Ιερού Ενοριακού Ναού του Αγίου Θεοφάνους.

Πλήθος φιλακόλουθων πιστών χριστιανών συνέρευσε για να τιμήσει και να εκζητήσει τις πρεσβείες του Οσίου Παϊσίου προς τον Αναστάντα Κύριο, του ομολογουμένως μεγαλύτερου και λαοφιλέστερου Αγίου της εποχής μας. Τη λαμπρότητα της ημέρας πλαισίωσε, συνοδεύοντας διακριτικά και η αποπεράτωση των εργασιών και του εξωραϊσμού του ιερού Παρεκκλησίου, με την τελική πινελιά να θέλει την τοποθέτηση της κεντρικής περίτεχνης ξυλόγλυπτης πόρτας, φιλοτεχνημένης με πολύ προσευχή, μαστοριά και μεράκι και σύμφωνα με την αγιορείτικη πάντοτε τέχνη και παράδοση της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Κυριαζόπουλος, κήρυξε τον θείο λόγο, επικεντρώνοντας το κήρυγμα του στις νουθεσίες κυρίως και το παράδειγμα του Οσίου Παϊσίου που συνέστηνε και τόνιζε όλως ιδαιτέρως στον καθένα που τον προσέγγιζε, τα σχετικά με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως το οποίο μας συνδέει με ουσιαστικό τρόπο με τον Θεό και αποτελεί βάση και θεμέλιο της πνευματικής ζωής καθώς και προυπόθεση προκειμένου να επέλθει και να ενεργήσει η Θεία Χάρις στη ζωή όλων ημών των ορθοδόξων χριστιανών, όπως επίσης και την υπομονή και καρτερία που οφείλει ο καθένας μας να επιδεικνύει στις κάθε λογής δοκιμασίες.

Μία ώρα μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία όπου το χριστεπώνυμο πλήθος συνέρευσε, πλαισιώνοντας εκ νέου και συμμετέχοντας ενεργά μέσα σε κλίμα κατάνυξης, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την κυριώνυμη ημέρα της Μνήμης του Οσίου Παϊσίου, την 12η Ιουλίου, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ.κ. Παντελεήμονος ο οποίος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε κυρίως στις πνευματικές εμπειρίες και στα πνευματικά βιώματα που αξιώθηκε ο εορταζόμενος Όσιος Παΐσιος ενόσω ζούσε ακόμα επάνω σε αυτόν εδώ τον κόσμο, τις πνευματικές συναναστροφές και συναντήσεις που είχε, τονίζοντας ιδιαιτέρως την επίσκεψη της Αγίας Ευφημίας προς τον Όσιο Παΐσιο στο κελλάκι του στο Άγιον Όρος και στην πρόσωπο προς πρόσωπο δια ζώσης συζήτηση που επί ώρες είχε μαζί της, αποκαλύπτοντας του τη ανείπωτη Δόξα που αναμένει τους Αγίους Μάρτυρες στη Βασιλεία του Θεού και κατ΄επέκταση τον καθένα από εμάς που θα υπομείνει με πίστη και υπομονή, το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως για την αγάπη του Κυρίου μας.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ