Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η 97η Επέτειος των Ελευθερίων στην πόλη της Ξάνθης .

Την Δευτέρα 3η Οκτωβρίου 2016 , στις 6:30 το απόγευμα , στην κεντρική πλατεία της πόλεως έγινε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Αρχαγελιωτίσσης, παρουσία του οικείου ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Τριπόλεως εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοφύλακτου  καθώς και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις  της Ιεράς Εικόνος η οποία έλαβε τέλος στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας, όπου τελέστηκε ο πανηγυρικός  Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου  Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος.

Την κυριώνυμο ημέρα της Επετείου των Ελευθερίων της Πόλεως Τρίτη 4η Οκτωβρίου 2016 τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα και του οικείου Ποιμενάρχη Ξάνθης Παντελεήμονος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Δοξολογία των Ελευθερίων και στην συνέχεια στο Ηρώο της πόλης τελεστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες και εκδηλώσεις  παρέστησαν οι τοπικοί άρχοντες της πόλεως ο Ιερός Κλήρος και πλήθος κόσμου.

Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαρία Ευστρατίου Κόλλια Τσαρουχά.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ