Την Παρασκευή 16η  Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.  Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία του Εκκλησιαστικού σχολείου της Ξάνθης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ορφανοτροφείο, όταν οι περιστάσεις και οι ανάγκες επέβαλλαν κάτι τέτοιο μετά τον ξεριζωμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της εκπαίδευσης για ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. «Η παιδεία σύμφωνα με τη δική μας την παράδοση προηγείται από τη γνώση» σημείωσε  Μητροπολίτης μας, αναφερόμενος στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, στο Αποστολικό ανάγνωσμα, που τονίζει: « όποιος είναι σοφός , όποιος είναι επιστήμονας,  αποδεικνύεται από τη ζωή του και τα έργα του». Σήμερα γνώσεις μπορεί να έχει κάποιος ακόμη και στο «κινητό του τηλέφωνο» και μάλιστα πληθώρα γνώσεων και πληροφοριών,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ξάνθης, το ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους με ήθος και παιδεία.

Οι σπουδαστές των σχολείων άκουσαν τις νουθεσίες του Μητροπολίτη και τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά, με χαμόγελα και χαρά,  καθώς οι στόχοι τους στην εκπαίδευση και στη μάθηση παίρνουν νόημα και ουσία με το νέο ξεκίνημα.

Στον Αγιασμό του σχολείου το Δήμαρχο Ξάνθης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Λομβαρδέας, ενώ παρόντες ήταν τα μέλη της Σχολικής Εφορίας  κα. Δέσποινα Παρτσαλίδου,  κα. Θεοδώρα Συμπιλίδου και κ. Ευστράτιος Κατάκης,  ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Πασχάλης Γιώρης.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ