Την Τετάρτη 26η  Νοεμβρίου 2014 , ανήμερα της εορτής του Αγίου  Στυλιανού, τελέστηκε  στη μνήμη του, με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό,  Πανηγυρικός εκκλησιασμός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, στο Πομακοχώρι Ωραίο.    Στον Πανηγυρικό Εκκλησιασμό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε την αρτοκλασία, όπως και το μνημόσυνο που έγινε στη μνήμη των κτητόρων του Ναού,  επικουρούμενος στην τελετή από τον  Ιερέα Γεώργιο Σπάρταλη και τον Ιεροδιάκονο Παΐσιο, τιμώντας έτσι τον Άγιο και το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Στον εκκλησιασμό παραβρέθηκαν επίσης οι Διοικητές και αντιπροσωπείες από τις γειτονικές Στρατιωτικές Μονάδες και το Αστυνομικό Τμήμα  Εχίνου. Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υποστράτηγος ε.α. Γεωργιάδης Γεώργιος με μέλη της Ενώσεως, ενώ την  αντίστοιχη Ένωση των Αποστράτων Αστυνομικών, ο Ταμίας κ. Δημοσθένης Δημαράς με μέλη της.

Η ατμόσφαιρα ήταν  κατανυκτική, άναψαν  τα καντήλια της Εκκλησίας ,ακούστηκαν  οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια  της Εορτής  στη μνήμη του Αγίου, ενώ ενδιάμεσα ηχούσε  και η καμπάνα του Ιερού Παρεκκλησίου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Στυλιανού, κτίστηκε το 1970 από την οικογένεια του κ. Γεωργίου Μπαλαβανίδη, ενώ πρόσφατα – 13 Ιουλίου 2014 -  υιοθετήθηκε από το Σύλλογο Τριτέκνων  Ν. Ξάνθης « Ο Άγιος Στυλιανός».

Η προσέλευση των Χριστιανών από την Ξάνθη και τις γειτονικές περιοχές ήταν πολύ μεγάλη. Στον εορτασμό , προσήλθαν πλέον των 200 ατόμων τα οποία μεταφέρθηκαν στο γραφικό χωριό με 3 Λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που διέθεσαν δωρεάν, δύο (2) οι απόγονοι των ‘’κτητόρων’’ και ένα (1) ο ‘’ανάδοχος’’ σύλλογος, καθώς και με πολλά ΙΧΕ οχήματα.

Μετά τον εκκλησιασμό, προσφέρθηκε σε όλους, από τις οικογένειες των κτητόρων και του Συλλόγου Τριτέκνων, όπως και όσων προσκόμισαν άρτους στην αρτοκλασία, καφές, αναψυκτικά, στο καφενείο του χωριού. Ο Σεβασμιώτατος, χαιρέτισε εγκάρδια όλους τους παρευρισκομένους  κατοίκους του Ωραίου, αποδεικνύοντας ότι οι διαφορετικές θρησκείες, δεν διαχωρίζουν τους κατοίκους της χώρας, αλλά τουναντίον τους ενώνουν.

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, ιδιαίτερα από πλευράς προσέλευσης , δεδομένο που τόνωσε την πίστη και το ηθικό όλων , δίνοντάς μας   το κουράγιο για να συνεχίσουμε ενωμένοι  την προσπάθεια για την Ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων  του νομού.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.