Σε κλίμα συγκίνησης, με τις καμπάνες πένθιμα να κτυπούν , τελέστηκαν την Μεγάλη Παρασκευή οι Ιερές Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών,

ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και η κορύφωση του Θείου δράματος με την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και τη περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Στις 4:00 το Απόγευμα, έγινε η Περιφορά τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό Κοιμητήριο της  Ξάνθης προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και πλήθος Πιστών.

Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας  παρουσία εκπροσώπων πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της πόλεως.

Ακολούθησε η έξοδος του Επιταφίου με την συνοδεία της Μπάντας του Δ” Σ Στρατού να παίζει πένθιμα και άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όπλα υπομάλης να τον συνοδεύουν με αργό βηματισμό.

Στην κεντρική Πλατεία της Πόλεως συγκεντρώθηκαν όλοι οι Επιτάφιοι των Ενοριακών Ναών της Πόλεως , ενώ πλήθος πιστών ακολουθούσε με αναμμένες λαμπάδες, ψάλλοντας όλοι μαζί το Η  Ζωή εν Τάφω,

δίνοντας έτσι ένα ξεχωριστό τόνο στο διάβα του Επιταφίου συμμετέχοντας παράλληλα προσευχητικώς στην κορύφωση του Θείου Δράματος.