Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με σκοπό την επιμόρφωση των Κληρικών και Λαικών Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου , την ενσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τους Κληρικούς και από τα λαικά στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως και την βελτίωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών της Εκκλησίας μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών της , προέβη στην πραγματοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων Εξομολογητικής.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των Επιμορφωτικών Δράσεων από Πλευράς της Ιεράς Μητροπόλεως μας την είχε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο οποίος έχει λάβει σχετική εξειδίκευση στον τομέα της Ποιμαντικής με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Παντελεήμων εις το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας , την Τρίτη 27η Ιανουαρίου 2015  στις 09:30 πμ , ξεκίνησε το πρώτο από τα Επιμορφωτικά Προγράμματα με θέμα : ΄΄ Εισαγωγή στην Εξομολογητική ΄΄. Το συγκεκριμένο θέμα επελέγη για ένα προφανή λόγο : η ευθύνη και το φορτίο που αναλαμβάνει ο πνευματικός- εξομολόγος είναι εξ ορισμού βαρύ, όμως γίνεται δυσκολότερο, διότι είναι μεγάλη η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη φύση και τη σημασία του μυστηρίου και των λανθασμένων τρόπων προσέγγισης και συμμετοχής σε αυτό από μερίδα των πιστών . Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης και περεταίρω κατάρτισης των ιερέων- εξομολόγων. Ομιλητές ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βερβερίδης, οι οποίοι εισηγήθηκαν διαφορετικές πτυχές του θέματος  ΄΄ Η θέση του μυστηρίου της εξομολογήσεως στη σύγχρονη πραγματικότητα ΄΄.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους Πατέρες που δήλωσαν συμμετοχή στο Σεμινάριο, γεγονός που αποδεικνύει την  ποιμαντική τους ευαισθησία και την ιερατική τους αυτογνωσία και συνεχάρη και τους επιμορφωτές του Σεμιναρίου και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στις εργασίες.

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τρείς ακόμη συναντήσεις τους επόμενους τρείς μήνες.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.