Την Κυριακή 6η Απριλίου 2014 Ε΄Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ιερούργησε και τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εχίνου Ξάνθης για τον εορτασμό της 73ης  Επετείου της΄΄Μάχης των Οχυρών ΄΄ της 6ης έως 10ης Απριλίου 1941.

Ακολούθησε η λαμπρή τελετή που οργανώθηκε υποδειγματικά απο το Δ΄Σώμα Στρατού στο παρακείμενο Μνημείο των πεσόντων υπέρ της Πατρίδος , όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ. Παντελεήμων , τέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες 20 Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς και τους 3 Έλληνες Μουσουλμάνους στο Θρήσκευμα που πολέμησαν γενναία κάτω απο την ίδια Σημαία για την Πατρίδα Ελλάδα.

Κατατέθηκαν Στεφάνια απο τους Άρχοντες του Νομού και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την περιγραφή της τριήμερης ηρωικής και άνισης , αλλά όχι μάταιης μάχης , έγινε ρίψη τιμητικών πυροβολισμών και επακολούθησε για τους επιθυμούντες επίσκεψη στο εσωτερικό του Οχυρού.

«Θεωρούμε χρέος μας, να διατηρούμε ζωντανό στη μνήμη μας, το δοξασμένο παρελθόν μας. Αυτό το χρέος εκπληρώνουμε σήμερα στον «ΕΧΙΝΟ», επιδεικνύοντας το σεβασμό που οφείλουμε εμείς οι απόγονοι, σ’ αυτούς τους λίγους, που υποχρέωσαν με τη θυσία τους, τον εχθρό να σταθεί εμπρός τους ΠΡΟΣΟΧΗ, γεμάτος από δέος και θαυμασμό για την ανδρεία τους ».

 

- See more at: http://www.radio899.gr/?q=node%2F2855#sthash.huJyVZ2I.dpuf

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρ. 2014, με μεγάλη συμμετοχή του πλήθους, ο εκκλησιασμός την Κυριακή Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, στον οποίο ιερούργησε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Στο εκκλησίασμα που ήταν πολυπληθές, συμπεριλαμβάνονταν, ο Βουλευτής Επικρατείας (ΑΝΕΛ), κ. Τέρενς Κουΐκ, πολυμελής και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Δ’ΣΣ με επικεφαλής τον Υποδιοικητή, δύο (2) Ταξιάρχους, πολλούς ανωτέρους-κατωτέρους Αξιωματικούς, όπως και Στρατιώτες από το γειτονικό φυλάκιο. Πολυάριθμη όμως υπήρξε και η παρουσία της Ξανθιώτικης Κοινωνίας και των γειτονικών περιοχών, που προσήλθε με ΙΧΕ οχήματα, όπως και 3 Λεωφορεία που μίσθωσαν για τα μέλη τους η ΕΑΑΣ και οι έξι (6) ‘’Ανάδοχοι’’ Σύλλογοι και Ενώσεις του Ν. Ξάνθης για τον εκκλησιασμό, που συνδυάστηκε με τον Εορτασμό της 73ης Επετείου της «Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ.1941». – See more at: http://www.radio899.gr/?q=node%2F2855#sthash.huJyVZ2I.dpuf