Την Εορτή του “Μεγαλύτερου Ανθρώπου που γεννήθηκε ποτέ στη Γή ” και πολιούχου της, του Τιμίου Προδρόμου, πανηγυρίζει με τις δέουσες τιμές η Ιερά Μητρόπολη και πόλη της  Ξάνθης.

Στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που εψάλλει την Παρασκευή 28η Αυγούστου 2015,  στις 7:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου , χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ Δαβίδ και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ. Παντελεήμων, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος.

Πριν την Απόλυση του Εσπερινού, ακολούθησε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας  του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η λιτανευτική πομπή διέσχισε τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης και κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ του Κλήρου και του λαού της Ιεράς μητροπόλεως. Η απόλυση του Εσπερινού έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, στην ολιγόλεπτη προσλαλιά Του, αναφέρθηκε  στον Βίο του  Πολιούχου  και Προστάτου της Τοπικής Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι “ο Τίμιος Πρόδρομος είναι Αυτός που ενώνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Τον εγκωμίασε ο ίδιος ο Χριστός”.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καλώς όρισε και  ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ξάνθης. Στην συνέχεια τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά  “Δεν γεννήθηκε μεγαλύτερος άνθρωπος από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τον χαρακτήρισε μεγάλο ο ίδιος ο Θεός”. Συνέχισε εξηγώντας ποιες είναι οι περγαμηνές που τον καθιστούν μεγάλο. “Η ίδια του η ζωή. Ζούσε μέσα στον κόσμο αλλά είχε απαρνηθεί την αμαρτία. Χαρακτηριστικό της ζωής του υπήρξε η άκρα ταπείνωση. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα Μετανοίας”.

Την Κυριώνυμο ημέρα της Εορτής Σάββατο 29η Αυγούστου 2015 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αυλώνος κ. Χριστοδούλου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

 

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ