Εορτάστηκε εκ μεταθέσεως το Σάββατο 7η Μαίου 2016 στην Ιερά Μονή Κομνηνών Ξάνθης η μνήμη της Οσίας Σοφίας της Ποντίας,της Ασκήτριας της Κλεισουρας με Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος πλαισιώθηκε από πλειάδα κληρικών. Κατά τη Θεία Λειτουργία τέθηκε εις προσκύνησιν απότμημα Ιερού Λειψάνου της Οσίας, ενώ ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε προσηκόντως τον Θείον Λόγον.

Τον χορό των Ιεροψαλτών συνεκρότησαν οι Πρωτοψάλται των Ιερών Ναών Τιμίου Σταυρού Καβάλας κ. Δανιηλίδης Ναούμ, Ευαγγελιστρίας Σταυρουπόλεως κ.Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Αγίου Ραφαήλ Ξάνθης κ. Καραγιαννίδης Γεώργιος και Κων/νου και Ελένης Μαγικού κ. Γρηγοριάδης. Απόστολος. Παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης κ. Εφραιμίδης Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης κ. Παπαδόπουλος Κυριάκος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κομνηνών κ. Τοπουζίδου Κυριακή, η οποία και ανέλαβε μαζί με τις κυρίες των Κομνηνών την προετοιμασία των ποντιακών εδεσμάτων  που προσεφέρθησαν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στους πολυπληθείς εκ Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας προσκυνητές.

Επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Προφήτης Ηλίας» Τεμένους Παρανεστίου. Ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές απήλαυσαν την πλούσια φιλοξενία της Γερόντισσας Νεκταρίας που έχει και την ευθύνη της Ιεράς Μονής και ευχήθηκαν να την σκεπάζει πάντα η Χάρις του Θεού με τις πρεσβείες της Οσίας Σοφίας.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ