Την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως όπως αποκαλείται , η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει τον Σταυρό του Χριστού προς ενίσχυση των πιστών για την συνέχιση της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας , φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και «Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ “ ευάβείας , κατασπαζόμεθα ».

Επίκεντρο του εορτασμόύ της Εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως , ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης , όπου την Κυριακή 19η Μαρτίου 2017 , ιερούργησε στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου αλλά και κατά την λιτάνευση του Σταυρού , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων , συλλειτουργούντων του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαβρύτων , Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Πουλή και των Διακόνων και Πατέρων του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχής μας κ. Παντελεήμων στο Κήρυγμά Του , τόνισε το νόημα του Σταυρού στην ζωή του κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ