Την Παρασκευή 5η Δεκεμβρίου 2014 , στις 5.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια του  Πανηγυρίζοντος  Ιερού  Ναού  του Αγίου Νικολάου Ξάνθης, έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα , ευλάβεια , πλήθος κόσμου και με την παρουσία των  Αρχόντων του Νομού , η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού του Χριστού , απο το Παλαίφατο και Ιστορικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Την Ιερά Εικόνα των Αγίων Θεοστέπτων , Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης , μετά του Τιμίου Σταυρού , συνόδευαν με την ευλογία και άδεια της Αυτού Θειωτάτης Μακαριώτητος του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου του Γ “ , ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. κ. Ησύχιος – Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων – και ο Ιερώτατος Διάκονος Χαράλαμπος , υπεύθυνος δια την έξοδον των Ιερών Κειμηλίων εκ του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός , χοροστατούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. κ. Ησυχίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμονος. Στην απόλυση του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. κ. Ησύχιος , πρόσφερε ως ευλογία εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ξάνθης , τεμάχιον Τιμίου Λίθου από τον Φριχτό Γολγοθά , προς αγιασμό των πιστών της Ενορίας.  Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ .κ . Παντελεήμονα , πρόσφερε Αναμνηστικό με το Ομοίωμα της Γεννήσεως του Χριστού και στον Προιστάμενο του Ιερού Ναού , Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Βούλκο , μικρό επιστήθιο  Σταυρό με Λείψανα Αγίων.

Το Σάββατο 6η Δεκεμβρίου , κυριώνυμον ημέρα της Εορτής του Αγίου Νικολάου , τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής, στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου , Ιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. κ. Ησυχίου, Ιερέων και Διακόνων και πλήθος κόσμου.

Την Δευτέρα 8η Δεκεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, ο Τίμιος Σταυρός , μεταφέρθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Παντελεήμονος και την άδεια του συνοδού Διακόνου Χαράλαμπου, εις την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης , πρός προσκύνηση , ευλογία , αγιασμό και ενίσχυση , του Διευθυντού , των Διοικητών , Αστυνόμων , Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων , δια το πολυσχιδές έργο το οποίο επιτελούν.

Η Σεβασμία και Ιερά Εικόνα του Τιμίου Σταυρού , παρέμεινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου μέχρι την Τρίτη  9η Δεκεμβρίου , όπου στις 5.30 το απόγευμα , αναχώρησε για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας της Πόλης μας.