Με πνευματική κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου , η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου 1821. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης όπου εψάλλει το Πρωί του Σαββάτου 25η Μαρτίου 2017 , ο Όρθρος της Εορτής και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου , ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος .

Στις 10:30 εψάλλει η Δοξολογία για την επέτειο της Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχόντων του Τόπου.

Στις 11:45 τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέησις στο ηρώον της πόλεως και η κατάθεσις στεφανιών και στις 12:00 ακολούθησε η μαθητική και Στρατιωτική παρέλαση όπου την παρακολούθησε σύσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων τόνισε:

«Διπλή γιορτή σήμερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αλλά και ο Ευαγγελισμός του ανθρωπίνου γένους ολόκληρου, με την ενανθρώπιση του Χριστού. Για εμάς όλους η σημερινή ημέρα είναι και ο δικός μας Ευαγγελισμός, του δικού μας γένους, μετά από 400 (εμάς εδώ για την Θράκη και την Μακεδονία 500 χρόνια) σκλαβιάς. Σήμερα θυμόμαστε όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθερα. Όμως η τιμή (λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) πρέπει να συνοδεύεται με την μίμηση. Τιμή ήρωος, μίμηση ήρωος. Σήμερα σε μια εποχή που η πατρίδα μας περνά μια κρίση, εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας. Να μείνουμε ενωμένοι, να αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες και να εργαστούμε για αυτόν εδώ τον τόπο. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας, την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλεως και του νομού που διασώζουν την παράδοσή μας. Με τέτοια νεότητα να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάει καλύτερα ο τόπος και πρέπει να πάει καλύτερα για να αποκτήσει η πατρίδα την θέση που της ανήκει στη διεθνή ζωή. Οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε τις παρελάσεις και νομίζω ότι είναι εκτός τόπου εκείνοι οι οποίοι μιλούν για την κατάργηση, γιατί η παρέλαση είναι το dna του ελληνικού λαού και είδαμε χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν εδώ, χωρίς κανένας να τους υποχρεώσει. Είναι όμως μια τιμή και για εκείνους που έφυγαν από αυτόν εδώ τον κόσμο. Στα παιδιά μας να δώσουμε οράματα, να δώσουμε ιδανικά και να διδάξουμε παράλληλα με την γνώση και παιδεία, γιατί αυτή μας χρειάζεται σήμερα. Χρόνια πολλά και ευλογημένα».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ