Την 14η Ιουλίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου , ενός Αγίου ο οποίος  στην εποχή του είχε αναδειχθεί ως ο πολυγραφότερος, μετά την Άλωση της Πόλης (1453), Εκκλησιαστικός συγγραφέας και είχε συντελέσει όσον λίγοι στην πνευματική αναγέννηση του Νέου Ελληνισμού. Ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς συγγράφεις, ασκητές και θεολόγους του Νέου Ελληνισμού και μάλιστα κατά τον 18ο αιώνα, συγκαταλέγεται δικαίως ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (1749 – 1809). Το έτος 1777 άρχισε να γράφει την «Φιλοκαλία». Σ’ αυτήν βλέπουμε το ωραιότατο Προοίμιο και τους συνοπτικούς μελιστάλακτους Βίους των θείων Πατέρων. Επίσης διόρθωσε και τον «Ευεργετινό» και τον πλούτισε με κάλλιστο Προοίμιο. Διόρθωσε και συμπλήρωσε το πάγχρυσο μικρό έργο «Περί της θείας και ιεράς συνεχούς Μεταλήψεως», τα όποια πήρε
μαζί του ο άγιος Κορίνθου [Μακάριος] και πήγε στη Σμύρνη για να φροντίσει περί της δαπάνης της τυπογραφίας.

Οι Λατρευτικές εκδηλώσεις της Εορτής του Αγίου Νικοδήμου κορυφώθηκαν εις τον Πανηγυρίζοντα Νεοανεγερθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου του Οικισμού της Εξοχής.

Την Δευτέρα 13η Ιουλίου 2015 στις 7:00 το απόγευμα εψάλλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Αγίου και την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής Τρίτη 14η Ιουλίου εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και Κήρυγμα. Των Εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ Παντελεήμων , ο οποίος στο Κήρυγμα Του  τόνισε την σημασία της ζωής και του Έργου του Αγίου Νικοδήμου στην σημερινή μας εποχή και στην δική μας ζωή ,  ευχαρίστησε όλους τους Ενορίτες της Εξοχής για την συμμετοχή Τους και την στήριξη στην Ανέγερση του Νέου τους Ναού  και συνεχάρει τον Εφημέριο του Ναού π.Γεώργιο Τριανταφυλλίδη  για την Προσφορά Του στην Ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού και για την άξια Ποιμαντική Του δραστηριότητα και του απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.