Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Σύναξη των Παμμεγίστων Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων .  Κατά την Άγια Γραφή οι Άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Την Κυριακή 7η Νοεμβρίου 2015 , στις 4:00 το απόγευμα , εψάλλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εις την Ιστορική Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών – όπου στεγάζεται η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης  – χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ Παντελεήμονος , μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος , με την παρουσία του Ιερού Κλήρου , των Μαθητών της Σχολής και πλήθος  προσκυνητών και παλαιών μαθητών της Σχολής. Τους ύμνους της Εορτής του Εσπερινού έψαλλε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια χορωδία παλαιών αποφοίτων της Σχολής του έτους 1965 , υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου και Αποφοίτου της Σχολής κ. Φώτη Κετσετζή.

 Η Σταυρούπολη της Ξάνθης την 8η Νοεμβρίου πανηγύρισε τον πολιούχο της Άγιο Ταξιάρχη με πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών καθώς και των συλλόγων Σταυρουπολιτών Αττικής «Η Ευαγγελίστρια» και Θεσσαλονίκης «Ο Ταξιάρχης». Την 7η Νοεμβρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο έλαβε μέρος πλειάδα Ιερέων από διάφορες Ενορίες της Μητροπόλεως μας, κατά τη διάρκεια του οποίου εκήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχ. Ιωακείμ Μούκανος. Μετά το πέρας της Ακολουθίας η ενορία παρέθεσε δεξίωση στην οποία η χορωδία του ΚΑΠΗ, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Πολύτιμου Θεοδωρίδη παρουσίασε ένα λίαν επιμελημένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, της πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης, Περιθεωρίου και Σταυρουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων. Μετα την Θεία Λειτουργία ακολούθησε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Σταυρουπόλεως από τον Βουλγαρικό ζυγό (3 Οκτωβρίου 1919) στην οποία παρέστησαν ο Αν.υπουργός Υποδομών  κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος  Ζαγναφέρης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Δρεμσίζης, ο Αντιδήμαρχος Σταυρουπόλεως κ. Κ. Παπαδόπουλος καθώς και εκπρόσωποι του Στρατηγού Διοικητού  του ΔΣΣ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Ταξιάρχου στην Κεντρική Πλατεία όπου και τελέσθηκε Αρτοκλασία μετά θείου κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Μετά το πέρας της λιτανείας ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με πλούσια τοπικά εδέσματα που παρέθεσε η Ενορία σε όλους τους πανηγυριστές , καθώς και με λαικούς και παραδοσιακούς χορούς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίας Βαρβάρας & Πεντακοσίων Καβάλας και Ορφέως Σταυρουπόλεως αντιστοίχως. Τον όλο συντονισμό της πανηγύρεως είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς  Μητροπόλεως Αρχ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ