Ο Αύγουστος μήνας καθ’ ολοκληρίαν είναι αφιερωμένος στη θεομήτορα Παναγία μας, με την δεκατετραήμερο νηστεία προς τιμήν Της, τις Ιερές  Παρακλήσεις την πάνσεπτο εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς Της, και κατόπιν τα «νιάμερα» της Παναγίας, όπως ονομάζει ο λαός την εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως.

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εις την Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλαμούς. Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται βόρεια της Ξάνθης επάνω σε ένα βράχο που δεσπόζει στην χαράδρα του Κοσύνθου και σ” όλη την περιοχή. Απο εκεί μπορεί ο προσκυνητής να θαυμάσει όλη την ορεινή περιοχή της Ροδόπης, μέχρι τα σύνορα προς την Βουλγαρία και να αφήσει να πλανηθεί το βλέμμα του μέχρι το βάθος του ορίζοντα στην πεδιάδα της Ξάνθης. Το μοναστήρι, όπως είναι σήμερα, είναι κτίσμα μόλις των αρχών του 20ου αιώνα, ο δε ναός του, ως οικοδόμημα είναι εντελώς σύγχρονος αφού ανηγέρθηκε μόλις το 1965, στη θέση του παλαιού που ήταν πολύ πρόχειρα κατασκευασμένος. Το ίδιο σύγχρονα είναι και τα κελιά των καλογραιών που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του μοναστηριού.Όσον αφορά δε στην ονομασία του μοναστηριού «Καλαμού ή Καλαμιώτισσα» αυτή προέρχεται απο το ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε κάτι καλαμιές.

Την Παραμονή της Εορτής , Σάββατο 22α Αυγούστου 2015, στις 7:00 το απόγευμα εψάλλει ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ Παντελεήμονος , με την παρουσία του Ιερού Κλήρου και των πιστών Χριστιανών που κατάκλυσαν το Μοναστήρι για να ζητήσουν την Χάρη και το έλεος της Παναγίας. Την Κυριώνυμο ημέρα της Εορτής , Κυριακή 23η Αυγούστου 2015, εψάλλει ο Όρθρος της Εορτής και η Θεία Λειτουργία , ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος.

Σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς, πέρα απο την διαιώνιση της προσφοράς του ως χριστιανικό ασκητήριο ψυχών και τύπος προσκυνήματος της Χάριτος του Θεού και της μεσιτείας της θεοτόκου, φιλοδοξεί να γίνει και να αναδειχθεί ένας πνευματικός φάρος που θα φωτίζει αλλά και λιμάνι, το οποίο θα φιλοξενεί κατά καιρούς τα μεγαλύτερα πνεύματα του κοσμού στον χώρο της ατομικής επιστήμης.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ