Την 23ην Αυγούστου η Εκκλησία μας εόρτασε με πνευματική κατάνυξη την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεεως της Παναγίας. Κατά την Εορτή της απόδοσης, της ημέρας δηλαδή που κλείνει ο κύκλος εορτασμού της Κοιμήσεως, τελείται η ίδια ακολουθία με αυτήν της 15ης Αυγούστου, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών γιορτών.

Επίκεντρο του Εορτασμού της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Παναγίας , η Ιστορική Γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλαμούς. Κατά την Παράδοση  το Μοναστήρι αυτό κτίσθηκε κατά τους χρόνους της εικονομαχίας (726 – 843), απο εικονόφιλους μοναχούς, οι οποίοι ξεφεύγοντας τον φανατισμό των εικονοκλαστών έφυγαν απο την Κωνσταντινούπολη και ήλθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Όσον αφορά δε στην ονομασία του μοναστηριού «Καλαμού ή Καλαμιώτισσα» αυτή προέρχεται απο το ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε κάτι καλαμιές.

Την Δευτέρα 22α Αυγούστου 2016 , παραμονή της Εορτής στις 7:00 το απόγευμα , εψάλλει ο Εσπερινός της Εορτής , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ Παντελεήμονος , μετά Αρτοκλασίας και Κηρύγματος και με την παρουσία του Ιερού Κλήρου και πλήθος κόσμου , οι οποίοι προσήλθαν να επικαλεστούν την Χάρη και το έλεος της Παναγίας.

Την Τρίτη 23η Αυγούστου 2016 , κυριώνυμο ημέρα της Εορτής , εψάλλει ο Όρθρος της Εορτής και τελέστηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας , ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης  κ.κ Παντελεήμονος , ο οποίος πρίν της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας , τίμησε με το Οφφίκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Γρηγόριο Δαμιανίδη , ο οποίος διακονεί ως Εφημέριος  εις την Ιερά Μονή , ευχόμενος όπως η Χάρις της Παναγίας μας χαριτώνει την ζωή και το έργο Του.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ