Το Σάββατο 19 Μαρτίου, ομάδα φοιτητών και φοιτητριών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας επικεφαλής τους καθηγητές της Λειτουργικής κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, και της αρχαιοελληνικής κ. Άννας Κόλτσιου-Νικήτα πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου. Στο πλαίσιο της προσκυνηματικής-εκπαιδευτικής εκδρομής οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις ιστορικές μονές Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης (14ος αιώνας) και Παναγίας Καλαμούς (11ος αιώνας).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων υποδέχτηκε τους φοιτητές και τους συνοδούς καθηγητές  στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς. Αφού τους καλωσόρισε, τους ομίλησε για την τοπική μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία της επαρχίας και για την τοπική μας Αγιολογία. Με πατρική αγάπη και αμείωτο ενδιαφέρον ο Σεβασμιώτατος άκουσε τους προβληματισμούς των νέων και συνομίλησε μαζί τους. Ο Σεβασμιώτατος ,  αναπολώντας νοσταλγικά τα φοιτητικά του χρόνια ανέφερε συγκινημένος ότι και ο ίδιος συμμετείχε σε παρόμοιες εξορμήσεις υπό την ηγεσία του αειμνήστου καθηγητού της Λειτουργικής Ιωάννου Φουντούλη. Τόνισε την σπουδαιότητα λειτουργίας της Θεολογικής Σχολης ως φυτωρίου στελεχών της Εκκλησίας και της εκπαίδευσης  και υπογράμμισε το ενδιαφέρον της ποιμαίνουσας Εκκλησίας για την εύρυθμη λειτουργία της.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης. Εκεί ο Σεβασμιώτατος  είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους φοιτητές το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό,  και εκπαιδευτικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς κατευθυνθήκαν στην περιοχή των Πηγαδίων Ξάνθης, στο Ιερό  Παρεκκλήσιο του   Αγίου Νεκταρίου, όπου τελέστηκε ο Αναστάσιμος Αρχιερατικός   Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος. Τους ύμνους του Εσπερινού έψαλαν ως άριστα οι φοιτητές. Ακολούθησε νηστίσιμο κέρασμα στον πανέμορφο αύλειο χώρο του Ιερού  Ναού από την φιλοξενούσα ενορία των Πηγαδίων. Οι φοιτητές, κλείνοντας την ιεραποδημία τους ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο τονίζοντας το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν όμορφα συναισθήματα για την περιοχή και την ιστορία της.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο φοιτητής κ. Χρήστος Τρανταλής αφιέρωσε στον Σεβασμιώτατο το ακόλουθο ποιήμα που συνέθεσε εκείνη τη στιγμή:

Εὐχαριστήριον

τοῦ Χρῆστου Τρανταλή, Προπτυχιακοῦ Φοιτητοῦ Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.

Ἄκουε Παντελεήμων Ξανθιωτῶν ποιμενάρχα

πρόσεχε λόγους εὐγνωμοσύνης σεπτέ ἱεράρχα.

Ἰδοὺ ἔλαβες ἡμᾶς ἐν τῇ σῇ Μητροπόλει

καὶ εὐχαριστήρια θερμὰ σοὶ προσφέρομεν ὃλοι.

Μοναστηρίοις ἒδειξας ἡμῖν, παλάτια ἀσκητικά

εὐθὺς μας ἀγκάλιασες με λόγια πατρικὰ.

Χάριν ἐλάβομεν χαρὰ τῶν σῶν προσκυνημάτων

ἃ φυλάγομεν ἐν τῇ θέσει τῶν ἁγίων ῥημάτων.

Τράπεζαν παρέθηκας ἡμῖν, ὡς Κύριος τοῖς Ἀποστόλοις

νουθεσίας ἒδωκας κατὰ πνευματικῆς πανώλης.

Εἲκοσι ἒτη ἐπλήρωσας σὴν ἀρχιερατείαν

                                                       εὒχου καὶ νῦν μεθ’ ἡμῶν ὑπὲρ τὴν τοῦ Παραδείσου κοινωνίαν.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.