Την Κυριακή 19η  Ιουλίου 2015, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στα Άβδηρα , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων τέλεσε Μνημόσυνο ,  υπέρ αναπαύσεως των Νεκρών  και των  Αγνοουμένων  από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στην  Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο 1974.  Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και για την δικαίωση που προσμένει ο λαός της.

Στη συνέχεια έγινε η μετάβασις  στο Άλσος Αγνοουμένων 1974, που ο Σύλλογος των Κυπρίων Νομού Ξάνθης  δημιούργησε στα Άβδηρα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων , τέλεσε Τρισάγιο και στο τέλος εψάλλει ο Εθνικός Ύμνος. Η συγκίνηση μεγάλη στο χώρο αυτό όπου κάθε δενδράκι είναι η φωνή ενός από τους 1619 αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στο νησί της Μαρτυρικής Κύπρου το 1974.

Την Εκδήλωση Μνήμης , τίμησαν με την παρουσία Τους ο Στρατηγός του ΔΣΣ Ιωσήφ Μαυράκης, ο Ταξίαρχος Βαϊραμίδης Βασίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας  Ζαγναφέρης , ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος  Τσιτιρίδης,  ο  Αστυνομικός Διοικητής Γενησέας κ. Χρήστος Μαστροστέργιος, ο πολεμιστής και τραυματίας της Κύπρου Γιάννης Φύσαρης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ξάνθης, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο  Εκπρόσωπος των Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Κυπρίων του Νομού Ξάνθης με την ακούραστη , Πρόεδρο κα Ελένη Χατζηγεωργίου.

Σαν Έλληνες έχουμε ακόμη διαχρονικές υποχρεώσεις σε όλους αυτούς που κατά καιρούς θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Κύπρου μας, τους οποίους ποτέ δεν ξεχνούμε και τους τιμούμε πάντα με τις πρέπουσες τιμές.

Όπως λέει και η επιγραφή στο μνημείο στο Άλσος Αγνοουμένων του 1974 :
«καρτερούμεν με πίστη στον αγώνα, σε πείσμα των καιρών, στην αντοχή του χρόνου».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ