Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 74η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941) και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν και στον Γερμανό κατακτητή τον Απρίλιο του1941 , μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Φέτος ο εορτασμός της μάχης των οχυρών, που ετησίως διοργανώνει το Δ’ Σ. Στρατού,  άρχισε νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με την ενεργό συμμετοχή και  της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που διοργάνωσε παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας των οχυρών, αλλά και κάλεσμα επίσκεψης σε αυτά.

Την Κυριακή των Βαΐων, 5η Απριλίου 2015. Ο εορτασμός άρχισε με τη Θεία Λειτουργία, στην ανακαινισμένη και προσφάτως πλήρως αγιογραφημένη εκκλησία του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου. Στην Θεία  Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, πατέρα Σωφρόνιο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα και τους συντελεστές της προετοιμασίας της εορτής, όπως και τον δωρητή του νέου τέμπλου  και της αγιογράφησης  κ. Αντώνιο Γαβρίλη από τον Πειραιά, που παρευρέθηκε Οικογενειακώς στον εκκλησιασμό και στον εορτασμό της Μάχης των Οχυρών, που επακολούθησε.

Την λειτουργία παρηκολούθησαν, πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορεία που μίσθωσαν για τα μέλη τους η ΕΑΑΣ οι «Ανάδοχοι» Σύλλογοι και Ενώσεις του Ν. Ξάνθης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Πολυπληθής  και υψηλόβαθμη ήταν και η αντιπροσωπεία του Δ’  Σ. Στρατού, με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Υποστράτηγο Δαβιτίδη Σπυρίδωνα, καθώς  και οι Δικαστικές Αρχές του Στρατοδικείου Ξάνθης. Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι Αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς  και  Πρόεδροι και αρκετά μέλη  Ενώσεων και Συλλόγων.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Εκεί, με τη συμμετοχή και των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους Ηρωικώς πεσόντες 18 Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους,  για τους 11 πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.

Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.