Το Σάββατο 24 Μαϊ 2014,  30 μέλη από το Σύλλογο της Θεσσαλονίκης »ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ», ήρθαν αυθημερόν  και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας  στον Ι.Ν. Αγ. Κυριακής & Κοσμά του Αιτωλού στο Πομακοχώρι  Μύκη,  όπου ιερούργησε ο πατέρας Γεώργιος  Σπάρταλης και  τους υποδέχθηκαν με χαρά ο Πρόεδρος  του ΔΣ κ. Θεφάνης Καραμπιπέρης και 8-10 μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, που είναι «ανάδοχος» του ναού.

Πριν αναχωρήσουν, οι εκδρομείς προσέφεραν 30 Βιβλία κοινωνικού θέματος («Το φτερωτό βαγονάκι» της Μ. Μηνιάδου), για να δοθούν στη βιβλιοθήκη της Μύκης.
Ακολούθως είχαν την επιθυμία και επισκέφθηκαν το παραπλήσιο χωριό ΓΛΑΥΚΗ, ξεκινώντας από  το Στρατόπεδο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από το Διοικητή και τους άνδρες του Φυλακίου, ενώ άναψαν και ένα κερί στον Ι.Ν. Αγίου Γεώργιου (μέσα στο Στρδο) και περιηγήθηκαν διαδοχικά τα χωριά  Γλαύκη (το Εκπαιδευτικό Κέντρο Γλαύκης) και καφενέ στην πλατεία του χωρίου και τελικά τη Σμίνθη, όπου γευμάτισαν σε τοπική ταβέρνα.
Στη  συνέχεια στις 16:30 επισκέφθηκαν διαδοχικά στο χωριό Αυξέντιο Ξάνθης, το Μουσείο Γρ. Αυξεντίου ,  όπου τους έγινε ενημέρωση από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου και ακολούθως στις 17:30 τελέστηκε  »Επιμνημόσυνη Δέηση» στο ομώνυμο Μνημείο των Κυπρίων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμoνα, ο οποίος παρουσία κατοίκων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών του χωριού που προσήλθαν αυθορμήτως τόνισε την επίδραση της θυσίας τους  για την Πατρίδα, ενώ όλοι έψαλλαν ομαδικά τον Εθνικό Ύμνο και κατετέθη τιμητικό στεφάνι, σ” αυτούς τους Ήρωες του.
Πριν αναχωρήσουν για Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν και τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου έψαλλαν το απολυτίκιο του Αγίου και ο Σεβασμιώτατος τους προσέφερε εγκάρδια το κέρασμα που είχε προνοήσει ο εφημέριος του ναού πατέρας Βησσαρίων και ευχαρίστησε τους εκδρομείς για την επιλογή τους να επισκεφτούν και αποτελέσουν το εκκλησίασμα σε αυτά τα Ιερά Προσκυνήματα που υπάρχουν διάσπαρτα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.