ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΕΑΑΣ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ(ΝΠΔΔ)

Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ,67132.Τηλέφωνο/ FAX:25410 25425

e-mail: eaasxanthis@gmail.com

Ιστοσελίδα :www.eaasxanthis.gr

Ξάνθη,13 Δεκ.2017

ΠΡΟΣ :

          ΠΙΝΑΚΑΣΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΚΟΙΝ:

                                                                                                            Αρ. Πρωτοκ.168

ΘΕΜΑ:«Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018».

 

ΑξιότιμοιΚυρίες και Κύριοι,

 

Το Παράρτημα τηςΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους έντεκα (11) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους,των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσαμε όλους τους εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2018, στους οκτώ (8) Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια,στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

 

          Σκοπός μαςείναι ναπληροφορήσουμε όχι μόνο την Τοπική Κοινωνία, αλλά και το Πανελλήνιογιααυτή τηδραστηριότητα,που πραγματοποιείταιστην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας,σεΙερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν στα Πομακοχώριατου Ν. Ξάνθης, όπου διαβιούν οι συμπατριώτες μας,Έλληνες Πομάκοι, Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, οι οποίοι χαίρονται για την παρουσία και την συναναστροφήμαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, που είναι πάντοτεεγκάρδια και ενωτική,αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους.

 

Τα Ιερά Παρεκκλήσια,συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970),είναι διάσπαρτα στην Παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και άλλωνΔημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμενανμόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας,όμως,αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Φορείς του Δημοσίου,σταδιακά αποσύρθηκανσχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ(8)εκκλησάκια,εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο,στην ανελέητηφθορά του χρόνου.

 

Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων,τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα, επικεντρώθηκαν,σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών, αρχικάμε τη βοήθεια του Δ’ Σ. Στρατού,μεχρηματοδότηση από την ΙεράΜητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

 

Όλοιαγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτήκαιόλα τα παρεκκλήσιαανακαινίστηκαν πλήρως,με αποτέλεσμα, να διατηρηθούν οριστικάπλέον,να λειτουργούν συχνά και οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους, με την τακτική παρουσία πιστώναπό την πόλη της Ξάνθης καιάλλων περιοχών,να ακούγονται οι ψαλμωδίες& τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που εφεξής διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

 

          Το πρόγραμμα του 2018, περιλαμβάνει συνολικά 35εκκλησιασμούς,αρχίζονταςσταδιακά από τον Φεβρουάριο,τον Μάρτιο με τους Γ’ και Δ’ Χαιρετισμούς, συνεχίζοντας τον Απρίλιομε τρείς (3) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο (ΕΧΙΝΟ): ‘’Δοξολογία και Εορτασμός Επετείου Μάχης ΟχυρώνΑπρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου(Εορτή Αγ. Στυλιανού).Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει στην τελευταία σελίδα.(σελ.4).

 

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗκαιπροσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, με αφίξειςκαι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη,με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού,μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα καιστις ημερομηνίες που αναγράφονται.Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στηνισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, καθότι η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ,για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

 

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού,υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης-συνεννοήσεως, τέλεσηςκαι σε διαφορετική ημερομηνίαπου να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου ή του Συλλόγου σας.

 

          Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων,για το θέμα της διαμονής σας,έχουμε επιτύχει έκπτωσηγια όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια»στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης.Οι εκπτωτικές τιμές,ενδεικτικά για το 2-κλινο(με πρωινό),στα ξενοδοχεία3* κυμαίνονται από 35-40€( ήτοι :17-20 € / άτομο).

 

Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων,πρόσθετοι εκκλησιασμοί, κλπ), αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας:www.eaasxanthis.gr.

 

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία &αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας.Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html).

 

Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας.Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

 

Παρακαλούμε για την προώθηση του παρόντος,τόσοστον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλογια την ενημέρωση τους,στα Ταξιδιωτικά Γραφείατης επιλογή σας, όπως και στους αναγραφόμενους ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ της περιοχή σας, καθώςκαι για την ανάρτησηστις ιστοσελίδες σας..

 

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

 

Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγοςε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ένωση ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ξάνθης,Θεοφάνης Καραμπιπέρης.

Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης

Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ‘’ Αλησμόνητες Πατρίδες’’,Γόνη  Βλαχοπούλου

Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ Ξάνθης, Απόστολος Πολυμένης.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ,Παράρτημα Ξάνθης,ΕυτέρπηΣτάντσιου.

Σύλλογος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.

Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ‘’ο Άγιος Στυλιανός’’, Παρασκευή Μαυρίδου.

Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’, ΣτέφανοςΜήτσιος

Σύλλογος ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ξάνθης ‘’Ο Λεπενιώτης‘’, Γεώργιος Μπίκος

Ποδηλατικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης ‘’Ο Πήγασος’’, ΑφεντούληςΤσακιρίδης.

Ένωση ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. Ξάνθης‘’Η Μητέρα’’, Δημήτριος Χατζηγεωργίου.

 

Εξ όλων των Αναδόχων Συλλόγων

Με εκτίμηση

Υποστράτηγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

( κιν: 6937100910)