Θέμα: « Έναρξις Κατηχητικών Σχολείων»

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της καθ” ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πώς η κοινωνία μας διέρχεται μία διαρκή κρίση αξιών και προτύπων. Σε μια εποχή σαν την σημερινή, που παλαιές αρχές και ιδέες καταρρέουν και αντικαθίστανται από άλλες, σύγχρονες, είναι πολύ φυσικό η κοινωνική, οικογενειακή αλλά και προσωπική ζωή του καθενός να βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση.

Τις συνέπειες αυτής της κρίσεως τις αντιμετωπίζουμε όλοι μας, με ιδιαίτερη όμως ένταση η κρίση αυτή βιώνεται από τους νέούς, στους οποίους στοχεύουν και τους οποίους προσπαθούν να επηρεάσουν οι σύγχρονοι έμποροι των ιδανικών.
Προβάλλει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της θωρακίσεως της νεότητας με όλα εκείνα τα πνευματικά εφόδια που θα σταθούν ικανά στο να αποτρέψουν επικίνδυνες και συχνά καταστροφικές καταστάσεις που κοστίζούν τον ψυχικό, πνευματικό αλλά και αυτόν τον βιολογικό θάνατο.

Αυτού του είδους η διαπαιδαγώγηση προσφέρεται μέσα στα Κατηχητικά Σχολεία της εκκλησίας μας. Εκεί ο νέος μαθαίνει για την πίστη μας, αποκτά πρότυπα, τους Αγίους μας, γίνεται φίλος με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, εντάσσεται μέσα σε μία μεγάλη οικογένεια, την εκκλησία, αποκτά γνήσια κοινωνικότητα σφυρηλατεί αγνές φιλίες, διδάσκεται την σωστή ψυχαγωγία και – το κυριότερο – δίνει περιεχόμενο και στόχο στη ζωή του.

Η Εκκλησία είναι φιλόστοργη μητέρα όλων και σαν μητέρα συμμερίζεται την αγωνιά των γονέων για τα παιδιά τους. Στους γονείς απευθύνει την πρόσκληση και προτροπή να παροτρύνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του κατωτέρου, μέσου ή ανωτέρου κατηχητικού σχολείού στις ενορίες τους. Γρήγορα θα απολαύσουν τους πλουσίους καρπούς της χριστιανικής διαπαιδαγώγησης που θα είναι επωφελείς για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

Διάπυρος ορός Κύριον ευχέτης