Τελέστηκαν την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στις 12:00 π.μ , με κάθε επισημότητα , τα Θυρανοίξια στο Ιερό Παρεκκλήσι  του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου στις Σάτρες Ξάνθης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος.

        Μετά τον Αγιασμό ,  Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους, όπως και το Στρατηγό Διοικητή του Δ’ΣΣ, τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ, τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ιερού Παρεκκλησίου. Στη συνέχεια ο Υπτγος (Χ),κ. Κυπάρισσος Κυπαρισσόπουλος (τότε  Υπομοίραρχος στον Εχίνο), περιέγραψε με συγκίνηση τις λεπτομέρειες για την απόφαση του  (τότε)  Σχη, Διοικητή Διοίκησης Χωροφυλακής Ξάνθης και μετέπειτα Στρατηγού-Αρχηγού Χωροφυλακής  αείμνηστου Χρήστου Καραβίτη, όπως και  για την πρώτη λειτουργία του παρεκκλησίου, στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου. ( 26 Οκτ.1965).

         Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α . Φραγκούλης Φράγκος, που ανταποκρίθηκε στην σχετική πρόσκληση Πόλης,  ο  εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’Σ. Στρατού και αντιπροσωπείες Μονάδων του Δ’ΣΣ οι  Πρόεδροι και Μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού και Αστυνομικών  Ν. Ξάνθης ,όπως και ο Πρόεδρος και Μέλη  του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης.

       Της τελετής των Θυρανοιξίων προηγήθηκε στο Μνημείο Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ « Επιμνημόσυνη Δέηση », για τους 23 Έλληνες ( 20 Χριστιανούς και 3 Μουσουλμάνους ‘’ Πεσόντες Υπέρ πατρίδος ‘’,  στη Μάχη των Οχυρών 6-10 Απρ.1941 . Επακολούθησε κατάθεση Τιμητικών Στεφάνων, από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, κ . Παναγιώτη Βαβουγυιό  και τους Προέδρους των Συλλόγων Νομών :Φωκίδος  και  Ελλήνων Λογοτεχνών, Φθιώτιδος,  Αχαΐας,  Ναυπλίου, Έβρου,  Δράμας, Σερρών, Πιερρίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Θεσπρωτίας, Τρικάλων, Ευρυτανίας και Ξάνθης.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, με πνεύμα συγκίνησης , περηφάνιας και τιμής.

       Όλοι μαζί  επέστρεψαν στην Ξάνθη και γευμάτισαν με όλους τους προσκεκλημένους όπως  και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και  Κομοτηνής κ . Παντελεήμων .

Οι δύο Μητροπολίτες απύηθηναν  ευχαριστίες, ενώ ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης  μας , Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ . Παντελεήμων , προσέφερε  στα ΔΣ των Συμβουλίων, ως δώρο καλαίσθητη  έκδοση βιβλίου με την «Ιστορία της Ιεράς Μονής Καλαμούς  της Ξάνθης.»

Οι επισκέπτες της Θράκης αναχώρησαν για τις περιοχές τους , γεμάτοι ενθουσιασμό και ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.