Τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Ξάνθης, τίμησε τους τελειόφοιτους μαθητές του με την καθιερωμένη και πατροπαράδοτη, εδώ και πολλά χρόνια πια, εκδήλωση παράθεσης γεύματος για την αποφοίτησή τους.

Το γεύμα παρατέθηκε στον χώρο του εστιατορίου της Σχολής και παραβρέθηκαν, ως οικοδεσπότης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας. Εκ μέρους των πολιτικών αρχόντων προσήλθαν δημοτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής το μέλος της Σχολικής Εφορείας κ. Μιχαήλ Λομβαρδέα. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρέσβυς κ.κ Πιπερίγκος, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, καθώς και σύνολη η σχολική μας κοινότητα με τον σχολάρχη της Εκκλησιαστικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Στέφανο Τρασανίδη, τον Σύλλογο των διδασκόντων καθηγητών, και τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι μαθητές, της Β΄ τάξεως του Λυκείου Γεώργιος Μιχαηλίδης και της Γ΄ τάξεως του Γυμνασίου Νικόλαος Παντέα, διάβασαν, ως ανάγνωσμα τραπέζης, δοκίμιο περί πίστεως και γνώσεως.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο λόγος που εκφώνησε ο Νέμανια Γιέβτιτς, μαθητής της Γ΄ Λυκείου και σημαιοφόρος του Σχολείου. Συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους με την αναφορά του στην ιδιαίτερη προσφορά του σχολείου, αλλά κυρίως με τις ευχαριστίες του προς όλους τους υπεύθυνα εμπλεκόμενους στην προσωπική και στη συλλογική εμπειρία που βίωσε κατά τα έτη της φοίτησής του.

Εκπροσωπώντας όλους τους τελειόφοιτους συμμαθητές του, αναφέρθηκε στις χριστιανικές αξίες και τα ανθρωπιστικά ιδανικά που το σχολείο τους εμφύσησε, στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν φοιτώντας σ’ αυτό, στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις φιλίες που καλλιέργησαν καθώς και στην προσωπικότητα που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια της μαθητείας τους. Δεν λησμόνησε να ευχαριστήσει όλους, όσοι άοκνα στάθηκαν συμπαραστάτες τους στην επίμοχθη προσπάθειά τους να κατακτήσουν γνώσεις και αξίες, διαμορφώνοντας το ήθος τους. Πρωτίστως, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, τον διευθυντή του σχολείου και υπεύθυνο του οικοτροφείου π. Στέφανο Τρασανίδη, τους καθηγητές τους, το βοηθητικό προσωπικό, που μαζί με τους άλλους συμμαθητές τους, αποτέλεσαν  τη δεύτερη οικογένειά τους.

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τον σεπτό ποιμενάρχη μας κ.κ. Παντελεήμονα προς τους τελειόφοιτους αλλά και η επίδοση, από μέρους τους, συμβολικού «αντίδωρου» ως έκφραση σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης για την πατρική στοργή με την οποία τους περιέβαλε όλα αυτά τα χρόνια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη αποχαιρετιστήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου, με τις θερμές ευχές του Διευθυντού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Προϊστάμενου Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ευόδωση των προσπαθειών τους, καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία τους.