Η Συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού π. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου στον Συντάκτη της ΄΄ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ  ΕΜΠΡΟΣ ΄΄ κ. Χ. Διαφωνίδη:

«Έχουμε πολύ θετικά μηνύματα από τον κόσμο που αγκαλιάζει την προσπάθεια αυτή».

 

1913392_523434117775922_696511970_o

 

Το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο στην Ξάνθη.

Η παρουσία εκκλησιαστικού λόγου στο ραδιόφωνο της Ξάνθης άρχισε από το 1995, όταν ενθρονίστηκε ο νυν Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης «Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου θεωρεί το ραδιόφωνο ως το κατ’ εξοχήν πρόσφορο μέσο διακονίας του εκκλησιαστικού λόγου. Από το 1995 φτάνει στα ώτα του εκκλησιαστικού μας πληρώματος εκκλησιαστικός λόγος από την εβδομαδιαία εκπομπή ‘’Η Φωνή της Εκκλησίας’’». Στην συχνότητα των 93,8 μεγακύκλων στα fm άρχισε να μεταδίδεται αρχικά το καθημερινό πρόγραμμα του Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από την Πρωτοχρονιά του 2014 ξεκινά πλέον να εκπέμπει το ραδιόφωνο της τοπικής εκκλησίας, ο Ραδιοσταθμός Διακονία fm 93,8, ο οποίος έρχεται να καλύψει ένα κενό σε ραδιοφωνικές εκπομπές μουσικής και λόγου με καθημερινές εκπομπές, οι οποίες πραγματεύονται ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Πρώτα βήματα και στόχοι.

Ο σταθμός βρίσκεται ασφαλώς στα πρώτα του βήματα και στηρίζεται στην προσφορά πολλών ανθρώπων που συνεργάζονται για να κάνουν δυνατή μια φιλόδοξη προσπάθεια. Το εγχείρημα αρχικά έμοιαζε ερασιτεχνικό και τέτοιο είναι, χωρίς να διεκδικεί δάφνες επαγγελματικού ραδιοφώνου, με περίσσιο όμως μεράκι και αγάπη από τους συντελεστές του, τα οποία μεταδόθηκαν γρήγορα και στους ακροατές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε, όπως ήταν φυσικό, με προβλήματα, τα οποία γρήγορα ξεπεράστηκαν, με τους εθελοντές παραγωγούς και τους ακροατές συνεχώς να αυξάνουν. Με σύγχρονο πλέον εξοπλισμό, ο σταθμός έχει την δυνατότητα να καλύψει γεγονότα με απευθείας σύνδεση (εκκλησιαστικές γιορτές, συνέδρια, ομιλίες). Όπως ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής του προγράμματος π. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, «ξεκινήσαμε πέρυσι με ένα δίωρο πρόγραμμα και πλέον εκπέμπουμε έξι ώρες με παραγωγές του σταθμού, ευελπιστώντας να προχωρήσει η συνεργασία και με νέους παραγωγούς που έδειξαν ενδιαφέρον». Στόχος του σταθμού είναι «να διακονεί τον Λόγο, μεταφέροντάς τον και σε ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να βγουν από το σπίτι και να αναπληρώσει κενά εξειδικευμένων και μη θεμάτων για ανθρώπους που διψούν για κάτι διαφορετικό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.

Η θεματική των εκπομπών και οι παραγωγοί.

Αυτή την στιγμή ‘’βγαίνουν’’ στον ‘’αέρα’’ τρεις ζωντανές εκπομπές. Οι δύο ζωντανές εκπομπές από τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη ‘’Σπάζοντας την μοναξιά’’ και ‘’Εκκλησία και Κοινωνία’’ πραγματεύονται θέματα ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως με την δυνατότητα τηλεφωνικής παρέμβασης των ακροατών. Η άλλη ζωντανή εκπομπή από τους  Νίκο Κοσμίδη και Αλέξανδρο Δημαρά με τίτλο ‘’Χριστός, Αυτός ο Άγνωστος’’, φιλοξενούν εκλεκτούς καλεσμένους από όλη την Ελλάδα (καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικούς κ.ά.) με θέματα που άπτονται το τελευταίο διάστημα την πολιτική και κοινωνική ζωή μέσα από μια χριστιανική οπτική. Η Νάντια Νάκου παρουσιάζει στην δική της εκπομπή σύγχρονα πατερικά κείμενα μέσα από επιστολές κληρικών. Ο αθηναίος θεολόγος-φιλόλογος δρ Δημήτρης Λυκούδης αποστέλλει ηχογραφημένες τις εκπομπές του που είναι σε μορφή διαλόγου, ενίοτε με καλεσμένους συνομιλητές, που δίνουν τροφή για συζήτηση πάνω σε θέματα νεανικών αλλά και διαχρονικών προβληματισμών. Στην δεύτερη εκπομπή του με τίτλο ‘’Μυρίπνοα άνθη’’ παρουσιάζει βίους λιγότερο γνωστών αγίων. Ο π. Άνθιμος Κωσταράκης, γνώστης της βυζαντινής μουσικής και διδάσκων στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Ξάνθης, έχει μετατρέψει το αντικείμενο των εκπομπών και πλέον ασχολείται περισσότερο με αυτό που είναι και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών του σπουδών, την λειτουργική δηλαδή της ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Νώντας Σκοπετέας από το Ναύπλιο, επίσης αποστέλλει τις εκπομπές του διαδικτυακά, πραγματεύεται την ανάλυση επίκαιρων θεμάτων μέσα από την χριστιανική οπτική (π.χ. το ρεβεγιόν των χριστιανών). Η γυμνάστρια-εκπαιδευτικός Ευαγγελία Ριτζαλέου με την παιδική της εκπομπή ‘’Ιστορίες θα σας πούμε’’ απευθύνεται στο μικρό ηλικιακά ακροατήριο με παιδικά συναξάρια και ιστορίες και παιδική κυρίως μουσική. Ο δάσκαλος, πρώην διευθυντής του 10ου Δημοτικού Ξάνθης, π. Βασίλειος Βερβερίδης από το Καρυόφυτο παρουσίασε το τρέχον έτος ανά δεκαπενθήμερο λαογραφικά θέματα. Από το νέο έτος αναλαμβάνει εκπομπή που θα αναφέρεται στο αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής που πέρασε. Ανά δεύτερη εβδομάδα παρουσιάζει την εκπομπή ‘’Λειτουργική Αγωγή’’ ο εφημέριος του Ναού του Αγ. Θεοφάνους π. Πέτρος Κυριαζόπουλος δίνοντας όλες τις πτυχές των μυστηρίων της εκκλησίας (π.χ. βάπτιση). Ο ιερέας των Πηγαδίων π. Αναστάσιος Συμεωνίδης παρουσιάζει το μυστήριο του γάμου από διάφορες πλευρές. Η πρεσβυτέρα Ελισάβετ Χατουτζίδου παρουσιάζει μοναχούς και μοναχές μέσα από σύγχρονα γεροντικά. Ο π. Αντώνιος Βούλκος κάνει ένα οδοιπορικό στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων. Κάθε απόγευμα αναμεταδίδονται σε επανάληψη εκπομπές της προηγούμενης εβδομάδας για ακροατές που δεν κατάφεραν να τις ακούσουν.