Εορτάστηκε και φέτος μετατιθέμενη η Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προστάτου του Ιερατικού Συνδέσμου Ξάνθης και το 22ο Ιερατικό Συνέδριο του Ιερατικού Συνδέσμου Ξάνθης ΄΄ο Ποιμήν ο Καλός  ΄΄, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης , την Δευτέρα 9η Μαίου 2016  με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας , συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Παύλου και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος . Στο τελος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο πάντων των αειμνήστων Αρχιερέων, Ιερέων, Ιερομονάχων, Ιεροδιακόνων, Μοναχών, Μοναζουσών, Αναγνωστών της Ιεράς  Μητροπόλεως Ξάνθης.

Ακολούθησε ομιλία εις το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο με Θέμα: «χαρίσματα και πάθη στη ζωή του ιερέως».

Ο κ. Παύλος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για όσους ιερείς αποκόπτονται από την Εκκλησία. “Αν κάποιος φύγει από την Εκκλησία, την ίδια στιγμή παύει να είναι ιερέας και ας συνεχίσει να φοράει ράσο. Ό,τι και να κάνει από κει πέρα είναι άκυρο. Η ιεροσύνη δεν λειτουργεί εκτός της Εκκλησίας”, είπε με έμφαση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι “αν κάποιος κληρικός αποκοπεί από την Εκκλησία, δεν χρειάζεται καν καθαίρεση γιατί αυτοκαθαιρείται”. Εκτός από το χάρισμα της ιεροσύνης, ο μητροπολίτης Σιατίστης μίλησε στους κληρικούς για την αγάπη καθώς, όπως είπε, “η ιεροσύνη δεν υπάρχει χωρίς αγάπη”. Επεσήμανε δε ότι “μόνοι μας καταργούμε και δυσφημούμε την ιεροσύνη όταν δεν αγαπούμε, γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Δεν λέει το Ευαγγέλιο έχει αγάπη ο Θεός αλλά είναι αγάπη”.

Πριν το κλείσιμο του συνεδρίου, τον λόγο έλαβε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παύλο για την εύστοχη εισήγησή του. Επίσης, ο Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε στους κληρικούς την υψηλή ευθύνη που φέρουν απέναντι στον Θεό. “Οι ιερείς να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει σε όλη μας τη διακονία να έχουμε το αίσθημα της ευθύνης γιατί δεν θα δώσουμε λόγο μόνο για τα δικά μας αλλά και για το ποίμνιο που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός. Αν ήμασταν καλοί ποιμένες, αν καθοδηγήσαμε σωστά τον λαό, αν ήμασταν καλά πρότυπα, αν σταθήκαμε εις τόπον και τύπον Χριστού”, υπογράμμισε ο κ. Παντελεήμων.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ